Wizyta studyjna u norweskich związkowców

W dniach 1 – 4 października w Oslo, odbyła się studyjna wizyta u norweskich związkowców z Landsorganisasjonen i Norge (LO).

Seminarium było finałem 3-letnich szkoleń w ramach projektu finansowanego przez Innovation Norway (fundusze norweskie) prowadzonych dla Sekretariatu Metalowców NSZZ „Solidarność”.

W seminarium udział wzięło 11 działaczy reprezentujących wszystkie branże w Sekretariacie Metalowców: Hutnictwo, Motoryzację, Przemysł Lotniczy, Przemysł Zbrojeniowy, Przemysł Stoczniowy, Sektor Metalowy i drobne AGD. W Seminarium udział wzięli również szkoleniowcy, którzy prowadzili powyższe szkolenia oraz tłumacz. Łącznie 15 osób. Główny temat Seminarium brzmiał: „Ta sama praca, te same warunki – wpływ na zatrudnianie migrantów w Polsce”.

W pierwszym dniu uczestnicy spotkali się w centrali norweskich Związków Zawodowych LO z pracownikami i działaczami związkowymi z Działu Zagranicznego współpracującego z ogólnie rozumianą branżą metalową w Norwegii, którzy podkreślali, że bardzo dużo polskich stoczniowców pracuje obecnie  w Norwegii.

W kolejnym dniu spotkaliśmy się ze związkowcami z branży budowlanej. Także tym razem dowiedzieliśmy się, że w Norwegii pracuje bardzo dużo Polaków, którzy stanowią jedną z największych grup etnicznych i jedną z najbardziej szanowanych grup społecznych i atrakcyjnych, jako fachowcy w różnych grupach zawodowych. Polacy stanowią też poważny odsetek jako członkowie norweskich Związków Zawodowych, a wielu z nich zajmuje eksponowane stanowiska we władzach związkowych. Z tego też względu duża część ulotek związkowych wydawana jest w języku polskim, ale drukuje się je też w językach ukraińskim, litewskim, angielskim, niemieckim, a nawet w arabskim.

Bardzo szeroko propagowane jest hasło: „Nie opłaca się nie być członkiem Związku” i wielu pracowników się do tego stosuje, ponieważ tylko członkowie Związków Zawodowych mogą korzystać z ochrony prawnej oraz wszelkich ubezpieczeń, które są szersze niż oferty towarzystw ubezpieczeniowych.

Składki związkowe w Norwegii wynoszą 2% płacy brutto, studenci, praktykanci i pracownicy młodociani mają znaczną obniżkę. Członkowie Związku podobnie jak w Polsce mogą odpisywać sobie od podstawy podatkowej do sumy składek.  W Norwegii maksymalna suma odpisu wynosi 7.700 koron norweskich.

Andrzej Gębara