Wybory na krakowskich uczelniach wyższych

W dniu 28 marca odbywały się kolejne wybory związkowe na wyższych uczelniach.

Pierwsi zagłosowali związkowcy na Uniwersytecie Pedagogicznym, gdzie Przewodniczącym został ponownie wybrany Jan Fróg- nowy przewodniczący został wybrany jednogłośnie. Przy 100 procentowej frekwencji wybrano także pozostałych 16 członków Komisji Zakładowej, 4-osobową Komisję Rewizyjną, 3 Delegatów na WZD Krajowej Sekcji Nauki oraz 2 Delegatów na WZD Regionu Małopolskiego : Jana Fróga i Adama Gliksmana.

Natomiast po południu, w tym samym dniu, odbyły się wybory na Uniwersytecie Ekonomicznym.

Tutaj także była 100% frekwencja. Przewodniczącym na kolejną, już trzecią kadencję, jednogłośnie został wybrany Jan Tatar. Delegaci stwierdzili, że „podczas dobrej jazdy nie zmienia się parowozu”, stąd też Jan Tatar uzyskał ponownie szerokie wotum zaufania od związkowców. Wybrano także pozostałych 4 członków Komisji Zakładowej, 3-osobowa Komisję Rewizyjną, 3 Delegatów na WZD Krajowej Sekcji Nauki oraz Delegata na WZD Regionu Małopolskiego, którym jednogłośnie wybrano Przewodniczącego Jana Tatara.

Powyższe wybory nadzorował Przewodniczący RKW Andrzej Gębara.

W wyborach w Uniwersytecie Ekonomicznym udział wzięli także Przewodniczący Zarządu Regionu Małopolskiego Adam Lach oraz pełnomocnik RKW Katarzyna Niewiadomska.

Andrzej Gębara

Przewodniczący Regionalnej Komisji Wyborczej