Okolicznościowy mural w Bochni

11 listopada 2023 w Bochni z okazji 105 rocznicy Odzyskania Niepodległości odbyły się, z udziałem przedstawicieli KZ NSZZ „Solidarność” uroczystości związane z obchodzona rocznicą. – Na Osiedlu Niepodległości odsłonięty  został mural przedstawiający Józefa Piłsudskiego, Jego powstanie to inicjatywa Stowarzyszenia Bocheńscy Patrioci, któremu przewodniczy Grzegorz Pałkowski.

Uroczyste odsłonięcie muralu poprzedził IV Rajd Niepodległości, który wyruszył z centrum miasta na osiedle Niepodległości. W uroczystości wzięli udział członkowie Grupy Rekonstrukcji Historycznej 1 Pułku Piechoty I Brygady Legionów Polskich, pod dowództwem Tomasza Jamróz-Piłsudskiego, prawnuka Adama Piłsudskiego, brata Marszałka – oficer rezerwy WP i historyk.

Natomiast w godzinach popołudniowych przy udziale mieszkańców odbyło się w Muzeum im. prof. St. Fischera – Wspólne Bochnian Śpiewanie – „Na niepodległościową nutę”.