XXI Pielgrzymka Kolejarzy

9 września odbyła się XXI Pielgrzymka Kolejarzy do Sanktuarium Miłosierdzia Bożego w Krakowie – Łagiewnikach. W tym roku towarzyszyło jej hasło „Wierzę w Kościół Chrystusowy”.

Zgromadzone z całej Polski grupy kolejarzy i poczty sztandarowe modliły się dziękując za pomyślność i prosząc o błogosławieństwo w dalszym funkcjonowaniu polskich kolei. Szczególnie modlono się o bezpieczeństwo w pracy i bezpieczeństwo podróżnych, o dalszy rozwój infrastruktury i taboru, a także za pracowników kolejnictwa, tych, którzy już odeszli, w tym poległych na kolei w czasie wojny, jak i żyjący i pracujących na różnych stanowiskach.

Uroczystościom i modlitwom kolejarzy przewodniczył krakowski biskup pomocniczy Robert Chrząszcz, który w homilii podkreślił, że Sanktuarium Bożego Miłosierdzia to miejsce szczególne. – Gromadzimy się w tym miejscu nie tylko ze względu na jego walory estetyczne, ale ze względu na jego piękno duchowe. Razem wpatrujemy się w obraz Jezusa Miłosiernego i chcemy dziękować Mu za łaskę Jego miłosierdzia, które ma dla nas, dla naszych najbliższych i dla całego świata. Ono jest bardzo ważne dla nas. To istotne, abyśmy mieli tego świadomość. Byśmy po raz kolejny mogli doświadczyć Bożego Miłosierdzia, tej szczególnej Bożej obecności w naszym życiu – powiedział.

Jak podkreślił biskup Chrząszcz, pielgrzymka kolejarzy jest dziękczynieniem. – Ale dziękując ośmielamy się prosić o łaski na kolejne dni naszego życia i pracy. Szczególnie o to prosimy dziś dla całej braci kolejarskiej. Niech Bóg bogaty w miłosierdzie błogosławi wam w waszych obowiązkach i chroni od niebezpieczeństw. Niech obdarza was łaską silnej i niezachwianej wiary. Dziękuję wam za waszą obecność i za tą pielgrzymkę, na którą się zjeżdżacie z całej Polski. To ważne świadectwo wiary i za tę wiarę wam dziękuję – powiedział bp Chrząszcz.

Msza święta była centralnym punktem pielgrzymki. Poprzedziła ją droga krzyżowa i konferencja „Chrystus w Kościele drogą, prawdą i życiem”.

Specjalny list z życzeniami dla kolejarzy przesłał minister infrastruktury, Andrzej Adamczyk, który zapewniał, że nakłady na kolej będą w następnych latach utrzymane, co pozwoli na zupełnie inny, wyższy standard pracy kolejarzy i realizowanych przez nich przewozów, szczególnie pasażerskich. List od ministra odczytał dyrektor jego gabinetu politycznego Tomasz Tomala.

Ze strony Zarządu Regionu Małopolskiego NSZZ „Solidarność” w pielgrzymce uczestniczył przewodniczący Regionu Tomasz Zaborowski.