Uczestniczyliśmy w obchodach tragedii smoleńskiej

10 kwietnia delegacja Małopolskiego Zarządu Regionalnego NSZZ „Solidarność” uczestniczyła w uroczystych obchodach 14 rocznicy tragedii smoleńskiej, kiedy to samolot rządowy rozbił się w niewyjaśnionych okolicznościach, wioząc delegację państwową na obchody rocznicy zbrodni katyńskiej. W wydarzeniu zginęli Prezydent RP Lech Kaczyński z Małżonką, ostatni Prezydent RP na Uchodźstwie Ryszard Kaczorowski oraz wielu wysokich dostojników państwowych naszego państwa i cała załoga samolotu.

Krakowskie obchody uroczystości zaczęły się od złożenia wieńców na sarkofagu Pary Prezydenckiej w krypcie Katedry Wawelskiej. W imieniu Zarządu Regionu wieniec składał przewodniczący Regionu Małopolskiego Tomasz Zaborowski i Piotr Iwanicki. Natomiast po mszy św. odprawianej przez ks. prof. Jacka Urbana dziekana Kapituły Wawelskiej w intencji zbawienia poległych i za pomyślność Ojczyzny, wieńce, kwiaty i znicze złożono uroczyście pod Krzyżem Katyńskim u stóp Wawelu.

W uroczystościach uczestniczyli także członkowie Międzyzakładowej Komisji NSZZ działającej przy zarządzie Regionu „Solidarności”.

Zdjęcia: Antoni Wiatr i Ryszard Musiał.