Obchody 43. rocznicy podpisania Porozumień Sierpniowych

31 sierpnia obchodzimy 43. rocznicę podpisania Porozumień Sierpniowych. Z tej okazji w samo południe, przedstawiciele władz Regionu Małopolskiego NSZZ „Solidarność”, członkowie Komisji Robotniczej Hutników, przedstawiciele władz miejskich i dzielnicowych oraz kandydaci na parlamentarzystów w zbliżających się wyborach, złożyli kwiaty pod Pomnikiem „Solidarności” w Nowej Hucie. Zgromadzeni modlili się za dusze tych, którzy walkę o wolność przypłacili zdrowiem i życiem, a także tych działaczy „Solidarności”, którzy odeszli z tego świata ze względu na swój wiek.

Po chwili wspomnień zebrani odśpiewali wspólnie hymn „Solidarności”.

W tym samym czasie w podkrakowskiej Skawinie otwarto uroczyście rondo drogowe im. NSZZ „Solidarności”. W uroczystościach brał udział Tomasz Zaborowski, przewodniczący Zarządu Regionu Małopolskiego Związku.

W głównej siedzibie Regionu odbyło się uroczyste posiedzenie Zarządu Regionu, na którym oprócz omówienia aktualnych spraw, próbowano podsumować rolę NSZZ „Solidarności” w najnowszej historii naszego kraju i całej Europy Środkowo-Wschodniej.

Przed wieczorem w Katedrze Wawelskiej odprawiono uroczystą mszę św. w intencji Związku i Ojczyzny, a następnie złożono wieńce kwiatów pod Krzyżem Katyńskim u stóp Wawelu.

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z obchodów pod Krzyżem Katyńskim oraz mszy św. w Katedrze na Wawelu: