Spotkanie związkowe w Gorlicach

W poniedziałek 13 czerwca w Gorlicach  odbyło się spotkanie członków „Solidarności”, w którym wzięło udział prawie 80 związkowców komisji zakładowych powiatu gorlickiego.  Gościem specjalnym był przewodniczący  Zarządu Regionu Małopolskiego Adam Lach. Zgromadzonych powitał organizator spotkania Krzysztof Kotowicz – kierownik Oddziału nr 1 RM NSZZ „Solidarność”. Spotkanie  rozpoczęto koncertem  w wykonaniu Pawła Jędrzejowskiego.

Po wysłuchaniu koncertu gospodarz spotkania oddał głos przewodniczącemu ZRM Adamowi Lachowi, który podziękował za zaproszenie. W swym wystąpieniu mówił o bieżącej sytuacji w kraju, recesji związanej z  wojną na Ukrainie i niespokojnych czasach. Przypomniał, ile udało się pozytywnych spraw załatwić w ostatnich latach dzięki „Solidarności”. Są to między innymi: podniesienie płacy minimalnej i stawki godzinowej, podwyżki w służbie zdrowia. „Solidarność” opracowała również projekt ustawy w sprawie tzw. emerytur stażowych, pod którym zbierano podpisy wśród naszych członków. Projekt zafunkcjonował równolegle  z projektem prezydenckim i obecnie czeka w Sejmie na procedowanie.

Przewodniczący A. Lach podkreślił, że swej pracy chce jak najwięcej spotykać się z członkami naszego związku. Obecnie przygotowujemy się do wyborów, gdyż kończy się pięcioletnia kadencja. W Regionie opracowano nową stronę internetową oraz zmieniono szatę graficzną serwisów informacyjnych. Trwają też prace nad nowym systemem komputerowym. Adam Lach podziękował, że jesteśmy w  „Solidarności”, że dużo czasu poświęcamy dla członków Związku. Jest wdzięczny za wkład włożony w rozwój Związku, za pomoc w akcjach i pikietach.

W dalszej wypowiedzi przypomniał o Krajowym Zjeździe Delegatów, który odbył się w Zakopanem. Pierwszy dzień XXX Zjazdu był uroczysty. Wśród wielu zaproszonych gości był prezydent Andrzej Duda, premier Mateusz Morawiecki, ambasador Ukrainy, przewodniczący związków zawodowych Ukrainy. Drugi dzień Zjazdu był tzw. roboczy, poświęcony w całości materiałom zjazdowym. Jednym z tematów była zmiana uchwały finansowej Związku, omówiono sprawę sądów koleżeńskich i emerytur stażowych.

Następnie głos zabrał Krzysztof Kotowicz, który uzupełnił relacje z posiedzenia KZD.

Wspomniał, iż podjęto stanowisko w sprawie uwolnienia uwięzionych działaczy związkowych na Białorusi. Tam obecnie jest podobna sytuacja, jaka była u nas w latach 80-tych.

Poinformował też o apelu „Nie zabijajcie i nie pozwalajcie zabijać”, który przedstawili dwaj delegaci, weterani – uczestnicy wszystkich KZD od lat 80-tych odnosząc się do sytuacji na Ukrainie. Przypomniał, iż w następnym roku będziemy mogli odpisać składkę członkowską od podatku.

Na koniec wypowiedzi przypomniał o zmarłych w ostatnim czasie członkach Związku z naszego terenu. Są to Stanisław Dudek z Glinika oraz Franciszek Rachel ze szpitala. Zwrócił się do komisji, aby pamiętały o swych zmarłych członkach zapalając znicze 1 listopada.

Pełna sala członków „Solidarności” świadczy o tym, że takie spotkania z władzami Związku połączone z muzyczną oprawą  są potrzebne, tym bardziej po dwuletnim okresie pandemii. Uczestnicy spotkania  integrując się prowadzili szerokie dyskusje na różne tematy zgłaszając jednocześnie Przewodniczącemu problemy występujące w zakładach pracy. Takie spotkania cieszą się zainteresowaniem i będą organizowane cyklicznie w przyszłych latach .