Solidarni w sporcie 2016

W czwartek, 23 lutego br. miało miejsce wręczenie nagród „Solidarni w sporcie” w kolejnej, XXII już edycji konkursu. Region Małopolski NSZZ „Solidarność” nieprzerwanie od 1996 r. nagradza statuetkami sportowców, działaczy, trenerów i ludzi sportu, którzy zachowując nienaganną postawę moralną przestrzegają zasad „fair-play”, a pokonując trudności w życiu osobistym i sportowym potrafią je przezwyciężyć i osiągać dobre wyniki sportowe.

„Doceniamy w ten sposób ludzi sportu potrafiących połączyć karierę z życiem osobistym i zawodowym” – mówił podczas uroczystości przewodniczący Regionu Małopolskiego NSZZ „S” Wojciech Grzeszek, który wraz z sekretarzem Regionu Małopolskiego NSZZ „S” Adamem Gliksmanem wręczał nagrody.

Wyróżneni zostali:
Tytuł honorowy: Henryk Szordykowski – jeden z najlepszych średniodystansowców świata przełomu lat 60. i 70., olimpijczyk z Meksyku i Monachium, medalista mistrzostw Europy, Polski i USA, radny i trener, do dziś szkolący młodych biegaczy.

Działacz sportowy: Renata Żabecka-Chowaniec, dyrektor Zespołu Placówek Opiekuńczo-Wychowawczych w Nowym Sączu, doktor w dziedzinie rehabilitacji ruchowej, długoletnia członkini „Solidarności”.

Trener: Bartłomiej Język, inicjator i kierownik reaktywowanej wiosną 2016 roku sekcji szermierki TS Wisła; szpadzista, od maja 2016 roku trener kadry narodowej szpadzistek.

Sportowcy: Maciej Kot (skoczek narciarski, zwyciężca letniego cyklu FIS Grand Prix, medalista Pucharu Świata), Agnieszka Karcz (piłkarka, uczestniczka uniwersjad w Chinach i Tajlandii, nauczycielka wf i trenerka, członkini Międzyzakładowej Komisji Pracowników Oświaty w Olkuszu), Anna Trener-Wierciak (lekkoatletka, chorująca na stwardnienie rozsiane brązowa medalistka igrzysk paraolimpijskich w skoku w dal oraz mistrzostw Europy w skoku w dal i biegu na 100 m), Szymon Kolasa (14-letni tenisista stołowy Gorców Nowy Targ, mistrz Polski młodzików), Kacper Chorążka (piłkarz, bramkarz Wisły Kraków reprezentacji młodziezowych U-15 i U-16).

Zapraszam do obejrzenia relacji w TVP Kraków tutaj