Solidarni w sporcie 2011

Już po raz 17. Małopolska „Solidarność” wyróżniła ludzi sportu, którzy nie tylko odnoszą sukcesy, ale także działają na rzecz innych i promują ideę fair-play. Wśród nagrodzonych za rok 2011 znaleźli się m.in. ks. Bronisław Fidelus, Jerzy Dudek, Paweł Włodarczyk, Michał Wieczorek i Edyta Ropek.

W środę, 14 marca br. w siedzibie Małopolskiej „Solidarności” już po raz 17. wręczono statuetki „Solidarnych w sporcie”. Wojciech Grzeszek, otwierając uroczystość przypomniał, że „Solidarność” stara się nagradzać osoby, które na gruncie sportu realizują idee bliskie związkowi – takie jak wspólne działanie i pomoc: „Symboliczna statuetka jest wyrazem naszego podziękowania za to, co robicie. To ważne, że na tak różnych gruntach Państwo działacie – bo dziś mamy i wspaniałych wychowawców dzieci niepełnosprawnych, i animatorów sportu wśród dzieci i młodzieży, ale również wspaniałych sportowców i działaczy, których przykład może zachęcić młodzież do zainteresowania się sportem i wykształcić umiejętność dostrzegania innych.”
Jako pierwsi nagrodę otrzymali Elżbieta Cichocka i Andrzej Siejko, którzy na co dzień pracują w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci Niesłyszących w Krakowie. Ich wychowankowie grają z sukcesami w koszykówkę oraz bilard. „Dzieci niesłyszące, jak każde inne lubią się bawić. Mimo swojej ułomności są takimi samymi sportowcami. Trzeba im stwarzać dobre warunki do tego, dlatego pukamy do wielu instytucji i jedną z takich, na którą zawsze możemy liczyć jest „Solidarność” – mówiła E. Cichocka.
Wyróżnienie otrzymała również Edyta Ropek, dwukrotna Mistrzyni Europy i trzykrotna zdobywczyni Pucharu Świata w wspinaczce sportowej. „Wspinaczką zaraziłam się w 1996 r., dziś staram się rozszerzać popularność tej dyscypliny, która do tej pory jest głównie kojarzona jako sport ludzi młodych i wysportowanych. Razem z moimi współpracownikami zaczęliśmy w Tarnowie organizować kursy m.in. dla osób niepełnosprawnych oraz dla całych rodzin. Chcemy pokazać, że jest to ciekawy sposób na wspólne spędzanie czasu, tym bardziej, że w Małopolsce nie brakuje miejsc, w których można się wspinać.”
W imieniu Michała Wieczorka, któremu obowiązki zawodowe uniemożliwiły przybycie na spotkanie, nagrodę odebrał prezes Aeroklubu Krakowskiego Jacek Turczyński, który z dumą podkreślał, że dzięki olbrzymiej pracy aeroklub doczekał się sukcesów dynastii rodziny Wieczorków. Podkreślał postawę Michała Wieczorka, który mimo śmierci swego utytułowanego ojca w okresie trwania mistrzostw świata, pojechał na nie i zdobył dwa złote medale.
Wśród zawodników nagrodę otrzymał również 82-letni pływak – Stanisław Krokoszyński, który ustanowił 49 rekordów Polski i jeden rekord Europy. Podczas Mistrzostw Świata Masters we Włoszech będzie miał szansę na 50. rekord, jednak jak przyznał podczas uroczystości to nie jest najważniejsze: „Przez wiele lat swojej pracy trenerskiej, m.in. w Studium Wychowania Fizycznego AGH w Krakowie nauczyłem pływać 20 tys. osób. Do dziś czasami na zawodach spotykam zawodników, którzy mówią, że u mnie stawiali pierwsze kroki. To jest najważniejsze moje osiągnięcie”.
Wśród sportowców wyróżniono również znakomitego bramkarza reprezentacji Polski oraz m.in. Feyenoordu, Liverpoolu i Realu Madryt – Jerzego Dudka. Jak podkreślał prowadzący uroczystość Andrzej Bac, przewodniczący Sekcji Sportu i Kultury Fizycznej  NSZZ „S”, kariera Jerzego Dudka to wspaniały przykład profesjonalizmu i wcielania w życie idei fair-play. „Nagradzamy Pana Jerzego nie tylko za sukcesy i za postawę, ale szczególnie dostrzegamy jego zaangażowanie w inicjatywę „Szlachetnej paczki”. To ważne, że ludzie z takim wizerunkiem włączają się w tego rodzaju działania.”
Dziękując za wyróżnienie Jerzy Dudek mówił: „Jeśli wokół idei skupi się wiele osób, wierzących w sukces, to mogą one wiele wspólnie osiągnąć. Zwłaszcza mogą pomóc innym, którzy znaleźli się w trudnej sytuacji. Cieszę się, że znalazłem się w tak zacnym gronie, bo są tutaj wszyscy ludzie dobrego serca.”
Pytany o to, czy czuje się już Małopolaninem, zdobywca Ligi Mistrzów z 2005 r. odpowiedział: „Pochodzę ze Śląska, ale często przyjeżdżałem do Krakowa pooddychać jego klimatem, a niedawno podjęliśmy z żoną decyzję o przeprowadzce do Krakowa. Tak, że nie mówię jeszcze z akcentem krakowskim, ale powoli czuję się już małopolaninem.”
Wyróżnienia wśród działaczy otrzymał Paweł Włodarczyk, były prezes Polskiego Związku Narciarskiego. Kilka lat temu był oskarżany o działania na szkodę PZN, ale został ostatecznie oczyszczony ze wszystkich zarzutów i choć do dziś nikt go nie przeprosił za rzucane niegdyś pod jego adresem oskarżenia, to obecnie może z podniesioną głową spojrzeć każdemu prosto w oczy. Tym bardziej, że to jego działania w zakresie marketingu sportowego pozwoliły na odbudowę sportów zimowych w Polsce i stały się podwaliną do sukcesów Adama Małysza i Justyny Kowalczyk.
Nagrodę odebrał również Adam Gawlik, przewodniczący „S” w Kopalni Wieliczka, który jest animatorem turniejów piłkarskich zarówno pod ziemią – w Wieliczce, jak i Staniątkach. Dzięki jego zaangażowaniu rocznie setki dzieci biorą udział w treningach oraz w turniejach piłki nożnej, siatkówki, tenisa ziemnego i w biegach.
„Dziękuję swoim współpracownikom – przede wszystkim kolegom z „Solidarności”, bo bez nich nie było by mnie tutaj. To dzięki ich pomocy możemy tworzyć dziś sport na poziomie gminnym. Nasi młodzi piłkarze – a mamy ich 150 – jeszcze parę lat temu przegrywali wysoko z Wisłą, czy z Cracovią, a dziś grają mecze z tymi drużynami jak równy z równym.”
Specjalną nagrodę odebrał ks. Bronisław Fidelus, wieloletni kanclerz Kurii Metropolitarnej w Krakowie i Archiprezbiter Bazyliki Mariackiej. Ks. Bronisław przyznał, że kibicuje Wiśle, ale w sporcie ceni wszystkich kibiców, którzy wykazują patriotyzm i przywiązanie do barw swoich klubów: „Jeśli są patriotami i kochają swoje kluby, to i pewnie będą potrafili pokochać swoich bliźnich. W każdym razie zawsze cieszyłem się, gdy Rynek Główny w Krakowie był świadkiem wielkich wydarzeń i sukcesów sportu krakowskiego i polskiego. Cieszę się, że dziś jest wśród nas tak wielu przedstawicieli sportu nieprofesjonalnego, bo musimy dbać o młodzież, by nie siedziała tylko przed komputerami i przed telewizorami, ale by czynnie uprawiała sport.”
„Solidarność” Małopolska już od 17 lat nagradza sportowców, trenerów i działaczy, którzy nie tylko osiągają sukcesy sportowe, ale potrafią je łączyć z życiem zawodowym i osobistym, oraz angażują się w pomoc innym osobom.

Wyróżnieni w roku 2011:

Ks. Bronisław FIDELUS
Wieloletni Kanclerz Kurii Metropolitalnej w Krakowie i Archiprezbiter Bazyliki Mariackiej, obecnie Wikariusz Generalny Metropolity Krakowskiego. Przez wiele lat wspaniale łączył te obowiązki z funkcją kapelana sportowego TS Wisła Kraków, służąc całemu sportowi krakowskiemu i polskiemu. Był inicjatorem i dobrym duchem wielu pięknych wydarzeń i gestów służących łączeniu kibiców.

Jerzy DUDEK
Wspaniały sportowiec, bramkarz reprezentacji Polski oraz Liverpoolu i Realu Madryt. Pomimo pięknych osiągnięć sportowych nie zapomniał o potrzebie pomocy ludziom ubogim i skrzywdzonym przez los. Od kilku lat współpracuje ze Stowarzyszeniem „Wiosna” i jest ambasadorem akcji „Szlachetna paczka”. To zaangażowanie wyraziło się również w nakłonieniu do tej pięknej idei wielu innych sławnych sportowców.

Paweł WŁODARCZYK
Działacz sportowy, przedsiębiorca, konsul honorowy Chorwacji w Polsce. Od 1984 zasiadał w zarządzie Polskiego Związku Narciarskiego, w latach 1994-2006 przez trzy kadencje był prezesem PZN. Dwukrotnie zasiadał w zarządzie Polskiego Komitetu Olimpijskiego. Posiada uprawnienia sędziego FIS. Blisko sześć lat temu niesłusznie oskarżony o działania na szkodę PZN, obecnie został całkowicie oczyszczony z zarzutów i wprost przeciwnie, działania wyjaśniające wykazały, że poprzez swoje postępowanie znacznie przyczynił się do rozwoju PZN i polskiego sportu, dając podwaliny pod sukcesy Adama Małysza i Justyny Kowalczyk.

Edyta ROPEK
Zwyciężczyni klasyfikacji generalnej PŚ we wspinaczce sportowej w konkurencji na czas i piąta zawodniczka MŚ. Zwyciężczyni zawodów Pucharu Świata i mistrzostw Europy w konkurencji na czas. Zawodniczka klubu Tarnovia Tarnów. Z wykształcenia magister ochrony środowiska (Uniwersytet Jagielloński). Potrafi w doskonały sposób połączyć karierę zawodniczą z życiem osobistym i zawodowym.

Michał WIECZOREK
Zawodnik Aeroklubu Krakowskiego, po bolesnych wydarzeniach związanych ze śmiercią Ojca tuż przed mistrzostwami świata, pojechał na te zawody i został podwójnym samolotowym mistrzem świata. Mistrz Polski w lataniu precyzyjnym oraz brązowy medalista MŚ w lataniu rajdowym. Potrafi doskonale połączyć karierę sportową z pracą zawodową pilota Boeing’a 737 oraz życiem rodzinnym.

Stanisław KROKOSZYŃSKI
Pomimo 82 lat czynnie uprawia sport. Na koncie ma m.in. 49 rekordów Polski, 53 pierwsze miejsca i rekord Europy w pływaniu. Ten sport zdominował całkowicie jego życie od najmłodszych lat. Pierwsze zawody wygrał w 1952 roku a był to wyścig na 300 m stylem zmiennym i został pierwszym pływackim mistrzem Polski Wisły Kraków. Przez 31 lat pracownik Studium Wychowania Fizycznego Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. W czerwcu zamierza wystartować w Mistrzostwach Świata Masters  w pływaniu we Włoszech, gdzie marzy o ustanowieniu 50 rekordu.

Adam GAWLIK
Przewodniczący KZ NSZZ „Solidarność” przy Kopalni Soli Wieliczka. Kiedyś czynnie uprawiał sport. Obecnie głęboko zaangażowany w popularyzację i rozwój kultury fizycznej i sportu. Od kilkunastu lat jest współtwórcą i organizatorem turniejów piłki nożnej w Kopalni; opiekun drużyny oldbojów. Jest współzałożycielem szkoły futbolu „Staniątki” dla najmłodszych dzieci. Jest propagatorem i organizatorem różnych imprez na terenie Staniątek, ale też i organizowanych dla całej Gminy Niepołomice (m.in. turnieje piłkarskie, piłki siatkowej, tenisa ziemnego, biegów).

Elżbieta CICHOCKA
Po ukończeniu Wyższej Szkoły Pedagogicznej jest nauczycielem – wychowawcą w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci Niesłyszących w Krakowie. Wśród młodzieży, z którą pracuje propaguje uprawianie sportu, szczególnie bilardu. Sekcja ta osiągnęła wiele sukcesów sportowych z mistrzostwami Polski włącznie. Wspólnie z Panem Andrzejem Siejko i Józefem Grzybem prowadzą również drużyny koszykówki a jej wychowanki trafiły do kadry narodowej osób niesłyszących i reprezentowały Polskę na Mistrzostwach świata w Brazylii, gdzie zdobyły I miejsce. Jest wiceprzewodniczącą Komisji Zakładowej Pracowników Oświaty Kraków – Śródmieście NSZZ „Solidarność”.

Andrzej SIEJKO
Jest również nauczycielem – wychowawcą w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci Niesłyszących w Krakowie. W pracy zawodowej postawił na wychowanie przez sport. Jest trenerem drużyny bilardowej w Ośrodku Uczniowskim Klubie Sportowym „317”.