Ostatnie pożegnanie Teresy Starmach

7 sierpnia na Cmentarzu Salwatorskim pożegnaliśmy ś.p. Teresę Starmach, byłą działaczkę Małopolskiej NSZZ „Solidarność”, zarówno w strukturach jawnych, jak i konspiracyjnych (ps.: Agnieszka). Była założycielką „Solidarności” w swojej szkole, współredaktorem wydawnictw konspiracyjnych, członkiem Zarządu Regionu Małopolskiego, wiceprezydentem miasta Krakowa w czasach AWS oraz radną Małopolskiego Sejmiku Wojewódzkiego. Za swe zasługi wielokrotnie odznaczona, ostatnie odznaczenie czyli Krzyż Komandorski Orderu Odrodzenia Polski otrzymała pośmiertnie. Przyznany Jej, przez prezydenta Andrzeja Dudę order wręczył rodzinie wicewojewoda małopolski Mateusz Małodziński, tuż przed nabożeństwem pogrzebowym.

Przed złożeniem trumny do grobu ś.p. Teresę żegnali: obecny prezydent miasta prof. Jacek Majchrowski, były prezydent miasta w czasach AWS prof. Andrzej Gołaś, politycy oraz członkowie rodziny. To ostatnie pożegnanie było szczególnie wzruszające, ponieważ oprócz działalności i pracy na wysokim szczeblu władz związkowych i samorządowych, Zmarła była osobą ciepłą i rodzinną, zaangażowaną także w lokalne inicjatywy, w miejscu zamieszkania i w parafii.

W imieniu Zarządu Regionu Małopolskiego NSZZ „Solidarność” kwiaty na grobie złożył zastępca przewodniczącego Zarządu Adam Lach.