Obchody 12 rocznicy Tragedii Smoleńskiej

10 kwietnia przedstawiciele Małopolskiego Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność”, uczestniczyli w obchodach 12 rocznicy Tragedii Smoleńskiej w Katedrze Wawelskiej. Uczestnicy uroczystości złożyli wieńce i kwiaty na sarkofagu Pary Prezydenckiej. U wejścia do krypty wawelskiej spotkali się z prezezydentem Andrzejem Dudą, który wraz z towarzyszącymi mu osobami, też tego dnia składał wieniec na sarkofagu.

W trakcie mszy św. odprawianej za dusze członków polskiej delegacji państwowej zdążającej na obchody 70 rocznicy zbrodni katyńskiej homilię wygłosił abp Marek Jędraszewski. – Każde kłamstwo – czy to będzie kłamstwo katyńskie, czy smoleńskie, czy teraz dotyczące Ukrainy – zostanie zwyciężone, bo są, Bogu dzięki, „ludzie i narody, które potrafią – nawet w czasach najtrudniejszych – wybrać wolność i obronić prawdę”. – mówił metropolita krakowski Następnie uczestnicy obchodów przeszli pod Krzyż Katyński na pl. im. Ojca Adama Studzińskiego, gdzie kontynuowano obchody rocznicy zbrodni katyńskiej.