Debata kandydatów na Prezydenta Miasta Krakowa.

W dniu 16 kwietnia 2024 r. odbyła się debata pomiędzy kandydatami na urząd Prezydenta Miasta Krakowa w II turze wyborów samorządowych Łukaszem Gibałą i Aleksandrem Miszalskim. Na wniosek przedstawicieli organizacji związkowych debata odbyła się w siedzibie Zarządu Regionu Małopolskiej „Solidarności” z udziałem członków NSZZ „Solidarność” – pracowników samorządowych Miasta Krakowa, reprezentujących organizacje związkowe NSZZ „Solidarność” działające w Urzędzie Miasta Krakowa oraz jednostkach miejskich.

Gospodarzem spotkania był Daniel Pokuta Zastępca Przewodniczącego Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność”, który jednocześnie pełni m.in. funkcję Przewodniczącego Komisji Zakładowej w jednej z miejskich jednostek oraz Przewodniczącego Rady Krajowej Sekcji Pracowników Administracji Rządowej i Samorządowej. Prowadzącą debatę była Ewa Boczniewicz – Przewodnicząca Organizacji Międzyzakładowej Pracowników Samorządowych Miasta Krakowa.

W trakcie spotkania poruszone zostały tematy dotyczące spraw pracowniczych, przyszłości Urzędu Miasta Krakowa i jednostek miejskich. Kandydaci odpowiedzieli na kilkadziesiąt pytań, które dotyczyły w szczególności:

• Restrukturyzacji urzędów, ewentualnej redukcji etatów,
  • Regularnej waloryzacji wynagrodzeń i przyznawania podwyżek,
  • Bezpieczeństwa pracowników, poprawy warunków pracy,
  • Rozwiązywania problemów dotyczących mobbingu i dyskryminacji, opieki prawnej i pomocy psychologicznej dla pracowników.

Pojawiły się także pytania szczegółowe dotyczące przyszłości konkretnych wydziałów Urzędu Miasta Krakowa i jednostek miejskich. Dzięki zadanym pytaniom kandydaci na urząd Prezydenta Miasta Krakowa zapoznali się z problemami, jakie mogą pojawić się w trakcie prezydentury jednego z nich. Spotkanie przebiegło w przyjaznej atmosferze. Kandydaci wyrazili chęć współpracy z organizacjami związkowymi NSZZ „Solidarność” działającymi w Urzędzie Miasta Krakowa oraz jednostkach miejskich, czego dowodem było podsumowanie spotkania podpisaniem zobowiązania do współpracy w najbliższej kadencji.