Biały Marsz Papieski w Krakowie

2 kwietnia odbył się Biały Marsz Papieski współorganizowany przez NSZZ „Solidarność”. W Marszu uczestniczył przewodniczący „Solidarności” Piotr Duda oraz delegacje Związku z Polski Południowej od Turowa do Tarnowa. Przemarsz miał na celu wyrażenie wierności nauce i pamięci Jana Pawła II w rocznicę Jego śmierci, zwłaszcza w obliczu prób szkalowania Jego pamięci w przestrzeni publicznej. Marsz rozpoczął się od złożenia kwiatów przez Piotra Dudę i Adama Lacha na Kamieniu Papieskim, upamiętniającym na krakowskich Błoniach pierwszą wizytę w Ojczyźnie Papieża Polaka.

Marsz pod hasłem „Ty nas obudziłeś – my Cię obronimy” zgromadził na ulicach Krakowa ponad 10 tys. osób, w tym wielu polityków ugrupowania rządzącego. Warto podkreślić, że podobny marsz w tym mieście zorganizowany został dwie godziny wcześniej i też liczył kilka tysięcy wiernych. Marsz przeszedł Al. 3 Maja, Al. Mickiewicza, ulicami Karmelicką i Szewską do Rynku Głównego, gdzie w Bazylice Mariackiej koncelebrowano mszę św. w intencji wdzięczności za pontyfikat Jana Pawła II i tego czego dokonał dla dobra Polski i Polaków. Jednym z elementów nabożeństwa było świadectwo życia i świętości Jana Pawła II złożone przez infułata Bronisława Fidelusa, emerytowanego proboszcza Bazyliki Mariackiej i byłego kanclerza Kurii Krakowskiej w czasach, gdy metropolitą krakowskim był kardynał Karol Wojtyła. Swą obecność w nabożeństwie zaznaczył też góralski zespół muzyczny przypominając, że kultura góralska była szczególnie bliska Janowi Pawłowi II.

Świadkiem zdarzenia dzisiejszego Marszu był też o. Bogdan Styś z Ludźmierza, który przyznał, że obawiał się, że wiara Polaków przegra z deszczową aurą, ale okazało się, że dla Polaków ważniejsze jest okazanie swej wierności Janowi Pawłowi II niż deszcz i wichura.

Po zakończeniu uroczystości w świątyni zaimprowizowano jeszcze na Rynku krótki koncert zespołu góralskiego „Mali Szwarni” śpiewającego ulubione pieśni polskiego papieża oraz spotkanie Piotra Dudy z mieszkańcami Krakowa. Jednym z tych wydarzeń było spotkanie z nauczycielką, która  dziękowała przewodniczącemu Związku za wywalczone podwyżki płac dla pracowników oświaty.