ZADUSZKI ZA ŻOŁNIERZY WYKLĘTYCH

W niedzielę 6 listopada uczestniczyliśmy w „IX KRAKOWSKICH ZADUSZKACH ZA ŻOŁNIERZY WYKLĘTYCH – NIEZŁOMNYCH”. Uroczystości rozpoczęły się w bazylice Bożego Ciała na krakowskim Kazimierzu, gdzie kierownictwo Instytutu Pamięci Narodowej, środowiska kombatanckie i patriotyczne, w tym nasz poczet sztandarowy, spotkały się, by modlić się i uczcić pamięć naszych Bohaterów. Przypomniano wartości za jakie walczyli i niejednokrotnie oddali życie, czyli BÓG, HONOR, OJCZYZNA oraz sylwetki pomordowanych i poległych. Po wypominkach imiennych odprawiona została msza św. zaduszna oraz odmówiono Koronkę do Miłosierdzia Bożego za Żołnierzy Niezłomnych.

Po nabożeństwach przewieziono autobusem uczestników uroczystości do Sanktuarium Miłosierdzia Bożego w Łagiewnikach, gdzie w Auli Jana Pawła II odbyła się projekcja filmu Dariusza Walusiaka „Ballada o Jureczku” najmłodszego żołnierza wileńskiej AK. Warto dodać, że bohater tego filmu, wiekowy już pan Jerzy Widejko, był obecny na projekcji. Uroczystość zakończył koncert patriotyczny Bożeny i Lecha Makowieckich. NSZZ „Solidarność” na uroczystościach reprezentowali przewodniczący Zarządu Regionu Małopolskiego, Adam Lach wraz z grupą działaczy Związku.