Z wizytą w Policji w Nowym Sączu

W ramach pracy w terenie w piątek  9 września  Adam Lach – przewodniczący  Zarządu Regionu Małopolskiego NSZZ „Solidarność” wraz ze swoim zastępcą Krzysztofem Kotowiczem gościli w Komendzie Miejskiej Policji w Nowym Sączu.

Na początku swojej wizyty Adam Lach i Krzysztof Kotowicz spotkali się z Jackiem Łukasikiem – przewodniczącym Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” Funkcjonariuszy i Pracowników Policji Woj. Małopolskiego w biurze Związku.  Jacek Łukasik przedstawił aktualne kwestie dotyczące rozwoju organizacji oraz problemów z jakimi spotykają się funkcjonariusze i pracownicy Policji na co dzień. Głównym zagadnieniem była proponowana waloryzacja wynagrodzenia zaproponowana przez rząd w wysokości 7,8%. Jacek Łukasik stwierdził, że stanowcze NIE dla tej propozycji wypowiedziane przez Piotra Dudę – przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” w Jastrzębiu-Zdroju jest szeroko słyszalne przez funkcjonariuszy i pracowników Policji. Dlatego całe środowisko policyjne ma nadzieję na twarde negocjacje ze stroną rządową w tej kwestii.

Następnie obaj przewodniczący udali się na spotkanie z insp. dr Krzysztofem Dymurą – komendantem miejskim Policji w Nowym Sączu.

W trakcie spotkania poruszono kwestie współpracy w zakresie poprawy warunków pracy pracowników cywilnych i służby funkcjonariuszy w sądeckiej jednostce. Kolejnym tematem rozmów było utworzenie w Nowym Sączu, decyzją Komendanta Wojewódzkiego Policji w Krakowie, V Kompanii Oddziału Prewencji Policji w Krakowie i zwiększenia tym samym poziomu bezpieczeństwa mieszkańców powiatów sądeckiego, limanowskiego i gorlickiego.

Spotkanie przebiegło w miłej atmosferze a jego uczestnicy stwierdzili, że wzajemny szacunek, dialog i współpraca mogą więcej przynieść korzyści i dobrego dla funkcjonariuszy i pracowników cywilnych.

Na koniec wszyscy  zadeklarowali, że to nie jest ostatnie spotkanie w tym gronie.