Wybory w Krajowej Sekcji Pracowników Transportu Lotniczego i Obsługi Lotniskowej

Kolejnymi wyborami Krajowej Sekcji, które odbyły się na terenie Regionu Małopolskiego było WZD Krajowej Sekcji Pracowników Transportu Lotniczego i Obsługi Lotniskowej w Zakopanem.

Uczestnikami WZD było 23 spośród wybranych 30 Delegatów, reprezentujących pracowników ze wszystkich polskich lotnisk oraz obsługi lotniskowej z : Krakowa, Katowic, Poznania, Szczecina, Gdańska, , Warszawy, Łodzi, Rzeszowa, Modlina i Olsztyna. Powyższa Sekcja liczy 1200 członków Związku. Nowymi członkami, jeszcze nie Delegatami, byli przedstawiciele stewardów i pilotów. Przedstawicielka tej grupy zawodowej w ciągu dwóch miesięcy zebrała aż 150 deklaracji członkowskich, a to nie koniec. W tej grupie problemem jest to, że prawie wszyscy zatrudnieni piloci są na „samozatrudnieniu”.

Gościem WZD był Przewodniczący Małopolskiej Solidarności Adam Lach oraz przedstawiciele Krajowego Sekretariatu Transportowców. Podczas WZD został odczytany list od Przewodniczącego KK Piotra Dudy, który został skierowany do Delegatów. – Nasze związkowe wybory, to ważny okres podsumowań, tym bardziej, że lista osiągnięć jest imponująca – pisał Przewodniczący Komisji Krajowej. – Wiek emerytalny, stawka godzinowa, ograniczenie handlu w niedziele, płaca minimalna w ochronie zdrowia, dynamiczny wzrost płacy minimalnej, lepsza ochrona kobiet w ciąży, lepsze warunki rozpatrywania spraw w Sądach Pracy, skuteczniejsza ochrona działaczy związkowych, ulga podatkowa od składek związkowych, czy pluralizm związkowy w służbach mundurowych. To tylko niektóre z osiągnięć, które „Solidarność” może zapisać po stronie realizacji zapisów uchwały programowej Krajowego Zjazdu Delegatów – wyliczał Piotr Duda.

W trakcie dyskusji dużo rozmawiano o planach budowy CPK (Centralnego Portu Lotniczego). CPK powinien zwiększyć ilość miejsc pracy oraz pozwolić na szybszy rozwój w tej części kraju.

Podczas WZD wybrano Przewodniczącego Krajowej Sekcji : Macieja Kłosińskiego z krakowskiego Międzynarodowego Portu  Lotniczego w Balicach im. Jana Pawła II. Została wybrana również 16-osobowa Rada Krajowej Sekcji oraz 4 – osobowa Komisja Rewizyjna. Wybrano także 3 Delegatów na Kongres Krajowego Sekretariatu Transportowców. Z Małopolski została wybrana Agnieszka Siedlińska z Welcome Airport Services z Balic, a przewodniczący Maciej Kłosiński automatycznie został czwartym Delegatem.

Po zakończeniu WZD spotkała się nowo wybrana Rada celem ukonstytuowania. Wybrano
8-osobowe Prezydium, a wice Przewodniczącą Sekcji została wybrana Agnieszka Siedlińska z Krakowa z Welcome Airport Services z Balic.

Z ramienia Krajowej Komisji Wyborczej wybory nadzorował Andrzej Gębara Przewodniczący Małopolskiej RKW.

Andrzej Gębara