W Barcicach po raz 23

Początek września to czas nie tylko powrotu uczniów do szkoły, wrzesień to miesiąc, który kolejarzom od dawna kojarzy się z jednym – z turniejem piłki nożnej w Barcicach.  Organizowany już od dwudziestu trzech lat, nadal cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem jego uczestników. Pomimo wielu burzliwych wydarzeń na kolei, zmian organizacyjnych, przekształceń, turniej ten trwa do dziś. Nie zatrzymała go nawet pandemia Covid 19.

W tym roku 9 września 2022 r. obiekty LKS „Barciczanka” w Barcicach k. Starego Sącza gościły uczestników 23 Turnieju Piłki Nożnej o Puchar Przewodniczącego, zorganizowanego przez  Regionalną Sekcję Kolejarzy NSZZ „Solidarność” przy Regionie Małopolskim (RSK).  Jego niezmienną ideą jest wspieranie, upowszechnianie kultury fizycznej i sportu wśród kolejarzy oraz integracja środowiska pracowników spółek kolejowych. Cieszy się to uznaniem i poparciem kolejarzy, którzy tak jak w poprzednich latach licznie przyjechali do Barcic, pięknego miejsca, otoczonego górami, ze świeżym powietrzem, gdzie zawsze panuje wspaniała atmosfera.

Zanim rozpoczęły się rozgrywki, stadion został udekorowany banerami i flagami NSZZ „Solidarność”. Patronat nad turniejem sprawował Region Małopolski i Krajowa Sekcja Kolejarzy NSZZ „Solidarność” przy współpracy z Biurem Wczasowo – Turystycznym „Koltur”. W turnieju wzięło udział 212 zawodników z 12 drużyn reprezentujących zakłady pracy. Na dwóch boiskach rozegrano 23 mecze. Łącznie w imprezie uczestniczyło ponad 500 osób.

Do sportowej batalii przystąpiły zespoły reprezentujące: PKP Cargo S.A. Zakład Południowy w Katowicach, Polregio Zakład Małopolski w Krakowie, Polregio Zakład Podkarpacki w Rzeszowie, Straż Ochrony Kolei (SOK), Zakład Maszyn Torowych w Krakowie (IM), Przedsiębiorstwo Napraw i Utrzymania Infrastruktury Kolejowej w Krakowie (PNUIK), PKP Intercity Zakład Południowy w Krakowie, Koleje Małopolskie oraz zakłady linii kolejowych (ZLK) w Nowym Sączu, Rzeszowie, Krakowie i Łodzi.

Zawody odbywały się równolegle na dwóch boiskach. Najpierw eliminacje w 4 grupach, a następnie systemem pucharowym mecz barażowy, ćwierćfinał i półfinał. W półfinałach zagrały drużyny ZLK Łódź, SOK, ZLK Rzeszów i PKP Intercity Kraków. Zwycięsko wyszły z nich drużyny SOK i ZLK Łódź, które zagrały w finale. W tym roku ponownie Puchar Przewodniczącego RSK zdobyła drużyna SOK, która 2 : 0 pokonała drużynę łódzką.

Po turnieju odbyła się uroczysta ceremonia podsumowująca to wydarzenie. Przewodniczący RSK Ireneusz Dynowski, podziękował zawodnikom za udział w turnieju i sportową walkę, kierownictwu spółek i zakładów kolejowych, za umożliwianie i wspieranie sportowej rywalizacji swoich pracowników oraz życzył wszystkim uczestnikom ponownego spotkania się za rok w Barcicach.

W trakcie turnieju (już po raz szesnasty) przeprowadzona została loteria charytatywna na którą upominki i gadżety reklamowe przekazały spółki kolejowe, zakłady pracy, organizacje zakładowe NSZZ „Solidarność” oraz osoby prywatne, które wsparły naszą akcję. Protokół z przeprowadzonej loterii odczytała Elżbieta Baczewska (PKP Telkol), która poinformowała zebranych, że dzięki hojności osób biorących udział w loterii zebrano 9560 zł. Kwota ta zostanie przeznaczona dla dwójki dzieci kolejarzy i kolejarza, którzy znajdują się w ciężkiej sytuacji zdrowotnej i życiowej.

Drużynie SOK, zwycięzcy turnieju, puchar za pierwsze miejsce oraz drugi puchar ufundowany przez Andrzeja Adamczyka Ministra Infrastruktury wręczył przewodniczący Ireneusz Dynowski. Druga drużyna w turnieju (ZLK Łódź) otrzymała puchar z rąk Henryka Sikory (Przewodniczącego Sekcji Zawodowej Infrastruktury Kolejowej NSZZ „Solidarność”) a drużynom, które zajęły trzecie miejsca (PKP Intercity Kraków i ZLK Rzeszów) puchary wręczyli Aneta Taborska (Przewodnicząca KO NSZZ „Solidarność” w PKP Intercity Kraków) i Krzysztof Kapałka (Zastępca Przew. RSK). Puchar Fair Play, który ufundował Region Małopolski NSZZ „Solidarność” przypadł drużynie Polregio Rzeszów a wręczył go osobiście Adam Lach (Przewodniczący Regionu Małopolskiego NSZZ „Solidarność”). Wszyscy zawodnicy biorący udział otrzymali specjalnie przygotowane na tą okazję pamiątkowe koszulki z logo 23 turnieju. Strugi szampana zwycięskiej drużyny zakończyły część sportową turnieju. Dalej do godzin nocnych trwała już tylko zabawa przy dyskotekowych światłach i muzyce elektronicznej zapowiadanej przez disc jockeya, biesiada przy daniach regionalnych i  wspólne świętowanie, z faktu ponownego spotkania kolejarzy w Barcicach.

Turniej organizowany przez RSK jest jednym z największych turniejów międzyzakładowych w Polsce i największym organizowanym przez kolejową „Solidarność”.

Oprócz charakteru sportowego jest często jedynym miejscem corocznych spotkań kolejarzy, dyrektorów, związkowców przedstawicieli różnych zakładów a od szesnastu lat również daje możliwość finansowej pomocy kolejarzom znajdującym się w trudnej sytuacji. Pomoc finansowa z naszej loterii charytatywnej jest jednym z największych dorobków turnieju, dzięki któremu możemy pomagać innym ludziom.

Dla jednych turniej jest miejscem dobrej zabawy, dla innych całodzienną przyjemnością gry           w piłkę. Po prostu jest dla wszystkich i każdy znajdzie w nim swoje miejsce. A „Solidarności” daje satysfakcję, że mogła go dla kolejarzy zorganizować.

Bogdan Ostrowski