Obradowało zebranie wyborcze w Kopalni Soli w Wieliczce

17 marca, w komorze „Haluszka”, obradowało Międzyzakładowe Zebranie Delegatów NSZZ „Solidarność” przy Kopalni Soli „Wieliczka”.

Spotkanie rozpoczęło się od udziału w mszy św. odprawionej przez ks. dra Wojciecha Olszowskiego, proboszcza parafii św. Klemensa w Wieliczce. Kapłan za swoje zasługi dla „Solidarności” został uhonorowany medalem i dyplomem Związku upamiętniającym 40-lecie Związku. Kapłan otrzymał także Bartę Górniczą.

Bartę Górniczą otrzymał również przewodniczący Zarządu Regionu Małopolskiego „S” Adam Lach.

W obradach uczestniczył także wiceprzewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” Jerzy Jaworski, który przekazał w imieniu przewodniczącego Związku Piotra Dudy podziękowania za solidarność członków i struktur z narodem ukraińskim, prowadzącym wojnę obronną z armią rosyjską. W swym wystąpieniu poinformował o działaniach Komisji Krajowej podejmowanych w sprawie rozszerzenie listy benefitów przysługujących członkom Związku, szczególnie zniżek na zakup paliwa na stacjach Orlen- po fuzji z firmą Lotos.

W imieniu ustępujących władz wraz z końcem kadencji sprawozdania z działalności złożyli Adam Gawlik, dotychczasowy przewodniczący Komisji Międzyzakładowej oraz Paweł Krysa przewodniczący Komisji Rewizyjnej.

W Zebraniu uczestniczyli też przedstawiciele władz Spółki, spośród których wystąpił prezes Paweł Nowak, który poinformował zebranych o stanie finansowym spółki i wpływie na jej stan niedawnych wydarzeń, takich jak wpływ pandemii COVID-19, kilkukumiesięczne całkowite zamknięcie trasy turystycznej w Kopalni oraz drastyczny wzrost cen energii elektrycznej spowodowanej kryzysem paliwowym wywołanym przez wojnę za wschodnią granicą.

W swym wystąpieniu podsumował też współpracę Zarządu Spółki z kierownictwem Komisji, uznając ją za wyjątkowo udaną.

Nowym przewodniczącym Komisji Międzyzakładowej wybrany został dotychczasowy przewodniczący Adam Gawlik. Poza tym delegaci wybrali 15 członków Komisji, 5 członków Komisji Rewizyjnej, 2 delegatów na WZD Regionu Małopolskiego oraz 17 delegatów na WZD Krajowej Sekcji Górnictwa Soli i Siarki.

Zdjęcia:A.Zyzman