Solidarni w sporcie 2012

Już po osiemnasty Małopolska „Solidarność” nagrodziła sportowców, trenerów i działaczy, którzy w 2012 r. osiągali nie tylko dobre wyniki sportowe, ale przykuwali oczy kibiców i współpracowników postawą moralną i promowaniem idei fair-play.

Otwierając uroczystość w siedzibie Małopolskiej „Solidarności” Wojciech Grzeszek, przewodniczący związku mówił: „Idea naszej nagrody to pokazanie, że sukcesy w sporcie są bardzo często wynikiem mierzenia się przez Państwa z losem i z problemami, jakie on niesie.

To łączy „Solidarność” i Was – ludzi sportu, że musimy walczyć z przeciwnościami. Także z tego powodu „Solidarność” zawsze była i będzie blisko ludzi sportu”.

W tegorocznej edycji wyróżnienie otrzymał znakomity psycholog Jan Blecharz, który wsławił się m.in. skuteczną współpracą z Adamem Małyszem i Leszkiem Kuzajem. Odbierająca wyróżnienie w jego imieniu żona Elena nie ukrywała, że choć mąż jest cenionym w Polsce specjalistą w zakresie psychologii sportu, a więc na co dzień pomaga sportowcom radzić sobie ze stresem, to dla niego samego fakt podejmowania współpracy z kolejnymi zawodnikami również jest powodem znacznego napięcia. „Zawsze staramy się rozmawiać o kolejnych sportowcach, z którymi mąż rozpoczyna pracę. Mimo pojawiających się stresów stara się swoje metody wdrażać również w życiu domowym. Mogę więc z czystym sumieniem powiedzieć, że są  one skuteczne” – mówiła z uśmiechem pani Elena.

W kategorii trenerów nagrodę otrzymał Sławomir Kaliszewski, od 40 lat związany z gimnastyką kobiecą, jako zawodnik, trener i działacz. „Gimnastyka bardzo się zmieniła w ciągu tych czterdziestu lat. Dziś jest szybsza, bardziej zaawansowana technicznie – to, co kiedyś było nowością na poziomie mistrzostw świata czy Europy, dziś często potrafią wykonać nawet ośmiolatki. Z drugiej strony gimnastyka wypiękniała – podniesiono minimalny wiek zawodniczek startujących w kategoriach seniorskich, stąd też gimnastyka stała się bardziej kobieca” – mówił Sławomir Kaliszewski, przypominając przy tym, że stoi w miejscu, w którym stała przed 10 laty jego córka – Katarzyna, która otrzymała wyróżnienie za 2002 r.  Gimnastyka to także sport wymagający dużego samozaparcia i finansów: „Mało kto zdaje sobie sprawę, że młoda gimnastyczka spędza poza domem 13-14 godzin i musi pogodzić treningi ze szkołą i innymi obowiązkami. To duże wyrzeczenie, które wynagradzają sukcesy na zawodach. O sukcesy będzie jednak coraz trudniej, bowiem Ministerstwo Sportu w swojej propozycji reformy uznało gimnastykę za sport o niewielkim znaczeniu, co oznacza dalsze ograniczanie środków finansowych na jego rozwój” – mówił Sławomir Kaliszewski.

Wyróżnieniem w kategorii trener został uhonorowany były sędzia, a obecnie trener piłki nożnej Piotr Iwanicki, który od kilku lat pracuje z grupami młodzieżowymi. „Staramy się odrywać dzieci od komputerów i telewizorów, wyciągać je z domu i zachęcić do sportu.”

Nagrodzę przyznano również Ryszardowi Wawiórko, który działając w Komisji Robotniczej Hutników NSZZ „Solidarność” organizuje od wielu lat imprezy sportowe i turystyczne.

W kategorii sportowców wyróżnienie otrzymali Szymon Kulka, uczeń technikum w Gorlicach, który zdobył złoty medal w Mistrzostwach Europy Juniorów w biegach przełajowych. Odbierając nagrodę nie krył zaskoczenia: „To bardzo miłe, że zostałem dostrzeżony. Ta nagroda to dla mnie dodatkowa motywacja do dalszej pracy”.

Wyróżnienie otrzymał także pływak Marcin Ryszka, który m.in. na Mistrzostwach Świata Osób Niewidomych i Słabowidzących w 2011 r. zdobył aż 6 medali oraz reprezentował Polskę na paraolimpiadach w Pekinie i w Londynie. „Na pewno bardzo pomaga mi to, że w ramach AZS AGH mogę trenować z pełnosprawnymi zawodnikami.  Z drugiej strony w Krakowie nie ma klubu pływackiego dla słabowidzących, stąd też w zawodach krajowych występuję jako zawodnik IKS AWF Warszawa” – mówił podczas rozdania nagród. W 2013 r. priorytetem dla zawodnika będzie start w Mistrzostwach Świata na krótkim basenie w Kanadzie.

Wśród sportowców wyróżnienie otrzymał również Klemens Murańka, jedna z największych nadziei polskich skoków. W imieniu przebywającego na zgrupowaniu skoczka nagrodę odebrał jego ojciec – Krzysztof. „Klemens wiele przeszedł w tym roku, ale mimo wszystko ciągle się rozwija jako sportowiec i spełnia pokładane w nim od tylu lat nadzieje. Nie jest jeszcze jednak w pełni dorosłym sportowcem, o takich u nas na Podhalu mówimy „mlecoki”. Myślę, że za rok będzie już w pełni przygotowany do rywalizacji z seniorami.”

Ostatnia z nagród trafiła w ręce znakomitego rajdowca – Rafała Sonika, jedynego Polaka, który dwukrotnie stawał na podium rajdu Dakar. W liście odczytanym przez jego ojca Stanisława laureat napisał m.in. „Jeszcze nie tak dawno kibice mogli wspierać tylko indywidualnych kierowców, ale wraz z ostatnim Dakarem doszło do potężnej zmiany. Po raz pierwszy biało-czerwoni stanęli na starcie razem, zjednoczeni pod godłem Polski i barwami Reprezentacji Polski. Już teraz, po mecie naszego pierwszego Dakaru, mogę powiedzieć, że to sukces, ale i prawdziwa lekcja solidarności dla nas – kierowców, jak i i sympatyków sportów motorowych. Pokazaliśmy, że Polacy potrafią działać wspólnie i dla jednego celu.” Dumny z syna – pan Stanisław podzielił się również własną refleksją: „Myślę, że także mój przykład pokazuje jak ważne jest umiejętne połączenie pracy zawodowej i sportu. Sukces zawodowy jest bardzo potrzebny, ale każdy musi znaleźć czas na zrównoważenie tego wysiłku sportem. Starałem się to przekazać swoim dzieciom. Rafał to znakomicie realizuje, bo nie tylko startuje w rajdach, ale jeszcze musi na to zarobić. Jest więc zawodnikiem, trenerem i sponsorem w jednej osobie”.

XVIII edycja konkursu „Solidarni w Sporcie 2012”

Prof. JAN BLECHARZ
Kierownik Zakładu Psychologii Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie. Pasjonat sportu i wybitny naukowiec zajmujący się psychologią sportu, psychologią urazów fizycznych w sporcie, a także mentalnym przygotowaniem  do zawodów najwyższej rangi, odnową psychosomatyczną, techniką radzenia sobie ze stresem. Autor kilkudziesięciu prac i artykułów poświęconych tym zagadnieniom. Wielki miłośnik sportu, który swoją wiedzą dzieli się ze sportowcami pomagając im we właściwy sposób przygotować się do największych osiągnięć w sporcie. W swojej pracy współpracował min. z Adamem Małyszem, Leszkiem Kuzajem, Tomaszem Frankowskim.

RAFAŁ SONIK
Sportowiec i przedsiębiorca. Ukończył prestiżowe krakowskie liceum – Nowodworek, później studia –  Handel Zagraniczny na Akademii Ekonomicznej. Pierwszą własną firmę – dom handlowy Elefant otworzył na II roku studiów. Jemu zawdzięczamy „powiew zachodu” w postaci pierwszego w Krakowie, McDonalda na ulicy Floriańskiej, potem były kolejne w Zakopanem i Bielsku-Białej. Aktualnie jest prezesem Gemini Holdings, firmy która zajmuje się budową i zarządzaniem wielkimi centrami handlowymi (Gemini Jasna Park w Tarnowie i Gemini Park w Bielsku-Białej). Działa w wielu branżach: IT, farmaceutycznej, księgarskiej, deweloperskiej. Od dziecka pochłaniał go sport. Do niedawna Prezes Zarządu Polskiego Stowarzyszenia Czterokołowców ATV Polska. Narciarz od dziecka. Całe życie towarzyszą mu sporty wyczynowe, a ostatnia dekada to uprawianie sportu non stop. Jest sześciokrotnym mistrzem Polski w enduro i motocrossie quadów. Jako pierwszy Polak stanął na podium Rajdu Dakar (III miejsce w 2009 r.). Sukces ten powtórzył w roku 2013. Zdobył Puchar Świata FIM Cross-Country w kategorii quadów (2010 r.). Jest pomysłodawcą strony www.naszkasprowy.pl oraz organizatorem inicjatyw związanych z pielęgnacją przyrody, społeczności i historii związanej z tą wyjątkową górą. Bierze czynny udział w ogromnej akcji Czyste Tatry.

SŁAWOMIR KALISZEWSKI

Od 1980 roku trener koordynator sekcji gimnastyki sportowej kobiet, członek Sądu Koleżeńskiego TS, od 1992 r. pracuje w zarządzie Polskiego Związku Gimnastycznego, przez ostatnie 12 lat pełnił funkcję przewodniczącego Komisji Metodyczno – Szkoleniowej.
Od 1959 r. związany jest z gimnastyką sportową. Początkowo jako zawodnik, najpierw w Cracovii, a od roku 1967 do 1972 w Wiśle. Ukończył studia na krakowskiej AWF.  Jako zawodnik należał do kadry Polski i w tym czasie zdobywał wiele medali. Najcenniejszy z nich to brązowy medal zdobyty na Mistrzostwach Polski Seniorów na kółkach w 1971 r. Na przełomie lat 60-tych i 70-tych był jednym z czołowych gimnastyków w Polsce. W 1973 r. rozpoczął pracę jako szkoleniowiec, początkowo w klubie MKS Jordan, gdzie trenował grupę chłopców, a następnie od 15 lipca 1976 r. do dnia dzisiejszego związany jest z „Wisłą” Kraków. W latach 1989 – 1996 pełnił funkcję trenera Kadry Narodowej Polskiego Związku Gimnastycznego. Wspaniały trener, wielki fachowiec i autorytet dla wielu pokoleń gimnastyków. To pod jego kierownictwem sekcja gimnastyczna Wisły jest od lat drużynowo najlepsza w Polsce.

PIOTR IWANICKI
Pracownik Regionu Małopolskiego NSZZ „Solidarność”. Sędzia, działacz piłkarski, prezes i trener Klubu UKS „Sygneczów” w Sygneczowie w gminie Wieliczka w latach 2005-2011, kierownik grupy szkoleniowej „Rocznik 2000” w Akademii Piłkarskiej im. Henryka Reymana w Skotnikach. Aktualnie trener w szkółce piłkarskiej UKS przy Szkole Podstawowej Nr 40 w Krakowie. Swoją miłość do sportu przejawia min. w wielkim zaangażowaniu w pracę na rzecz dzieci i młodzieży a także w organizację imprez sportowych Solidarności (np. Pucharu Solidarności w skokach).

RYSZARD WAWIÓRKO
Członek Solidarności od 1980 roku. W ostatnich kilkunastu latach zaangażowany w organizację aktywnego wypoczynku ( turystyka górska , narciarstwo biegowe – udział w biegu Piastów , narciarstwo zjazdowe oraz uczestnictwo w rajdach w rywalizacji sportowej) poprzez aktywny udział w kole emerytów i rencistów prowadząc koło turystyczno/sportowe przy KRH NSZZ „S” w Nowej Hucie. Cichy, spokojny człowiek poświęcający się pracy społecznej na rzecz innych.

MARCIN RYSZKA
Marcin Ryszka urodził się 15.07.1990 r. w Czechowicach-Dziedzicach. Obecnie trenuje w sekcji pływackiej AZS AGH Kraków, prowadzonej przez trenera Kazimierza Woźnickiego.
Jest wychowankiem Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla Dzieci Niewidomych i Słabowidzących przy ul. Tynieckiej w Krakowie. Ukończył Technikum Administracyjno-Biurowe, a po zdanej maturze kontynuuje edukację (obecnie II rok studiów) na wydziale zarządzania krakowskiej AGH.
Pierwszy raz zetknął się z basenem w ośrodku na Tynieckiej i początkowo bał się wody jak ognia. Ale to minęło, przełamał się wewnętrznie i w wieku 10 lat już umiał pływać. W szóstej klasie szkoły podstawowej wygrał swoje pierwsze zawody. Pływanie sprawiało mu coraz większą radość, a za tym szły sukcesy. Regularnie zaczął trenować w gimnazjum. W 2006 r. dostał się do reprezentacji Polski, zaczął wyjeżdżać na zgrupowania. Od tego momentu pływaniem zajmuje się profesjonalnie.
Pierwszym wielkim osiągnięciem Marcina było uzyskanie kwalifikacji na igrzyska paraolimpijskie w Pekinie w 2008 roku. Na swoim koncie ma tytuły krajowe i sporo międzynarodowych sukcesów. W 2009 r., podczas mistrzostw świata w pływaniu w Rio de Janeiro, został trzykrotnym wicemistrzem świata. Wywalczył srebrne medale na dystansach: 100 m stylem klasycznym oraz 100 i 200 metrów stylem zmiennym. Kolejne sukcesy przyszły w 2011 r. podczas Mistrzostw Świata IBSA Osób Niewidomych i Słabowidzących, które odbywały się w tureckiej Antalyi. Marcin wywalczył tam aż 6 medali, w tym trzy złote. Najlepszy był na dystansach 50, 100 i 200 m stylem klasycznym, srebrny medal zdobył na 200 m stylem dowolnym, a brązowe medale zgarnął za 100 m stylem dowolnym i 200 m stylem zmiennym. W lipcu ubiegłego roku do swojej medalowej kolekcji dołożył brązowy medal z mistrzostw Europy w Berlinie, zdobyty na dystansie 100 m „żabką”. Uczestnik igrzysk paraolimpijskich w Londynie.
Pływanie jest dla Marcina tym, co pozwala mu się spełniać. Dzięki niemu poznaje ludzi, zwiedza świat. Dzięki pływaniu uświadomił też sobie, że jest osobą, która nie zna barier.

KLEMENS MURAŃKA
Skoczek narciarski z Zakopanego, członek TS Wisła Zakopane i kadry młodzieżowej startujący już z sukcesami w zawodach Pucharu Świata,  znany ze swojego skoku o długości 135 metrów oddanego w czasie treningu na Wielkiej Krokwi. Klimek to dwukrotny złoty medalista nieoficjalnych Mistrzostw Świata dzieci, rozgrywanych w niemieckiej miejscowości Garmisch-Partenkirchen (2005, 2006) oraz drużynowy, srebrny medalista Mistrzostw Świata Juniorów z tureckiego Erzurum (2012) i dwukrotny srebrny medalista Mistrzostw Świata Juniorów z Liberca 2013 r.
Pomimo olbrzymich problemów ze wzrokiem miłość do sportu i skoków przedkładał nad wszystko. W jednym z wywiadów dla Gazety Krakowskiej powiedział: „Kiedy wyszedłem na miasto, niemal nie mogłem dojść do siebie, tak dziwnie się czułem. Jakbym był w jakiejś bajce. Gdy założyłem soczewki, prawie się popłakałem. Jak zobaczyłem lekarza już po ich założeniu i porównałem z osobą, którą widziałem bez soczewek, stwierdziłem, że to zupełnie dwie inne twarze. Świat jest dużo bardziej kolorowy. Różnica jest gigantyczna, albo jeszcze inaczej – bardzo gigantyczna. Nawet nie wiem, jak mogłem funkcjonować z takim wzrokiem, jak wcześnie”.

SZYMON KULKA
Uczeń klasy IV a Technikum Zespołu Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach  – kształcący się w zawodzie: technik budownictwa, zdobył złoty medal na 6 km w rywalizacji juniorów na XIX Mistrzostwach Europy w biegach przełajowych w Budapeszcie. Jest pierwszym w historii tych zawodów Polakiem, który stanął na najwyższym podium w klasyfikacji indywidualnej. Skromy, cichy i dobry uczeń jest pięknym przykładem, że rzetelną pracą bez pomocy wielkich sponsorów można osiągnąć w sporcie wiele.