Śladami Jana Pawła II na beskidzkiej „Górze Tabor”

7 sierpnia delegacja NSZZ „Solidarność” Regionu Małopolskiego Oddziału nr 6 w Nowym Targu wraz z pocztem sztandarowym uczestniczyła w uroczystej mszy św. na Błyszczu, odprawianej z okazji 50. lecia  spotkania Jana Pawła II z mieszkańcami Beskidu Sądeckiego. Uroczystość odbywała się na Błyszczu w paśmie Radziejowej. Spotkaniu, któremu przewodniczył biskup tarnowski Andrzej Jeż, towarzyszyła  wyjątkowa banderia, dostojni goście, góralska muzyka oraz smakowity poczęstunek.

Błyszcz – to tu, przed 50 laty w przepięknej scenerii kardynał Karol Wojtyła odprawił Mszę Świętą dla oazowiczów Ruchu Światło – Życie. Z tej okazji w pierwszą niedzielę po Uroczystości Przemienienia Pańskiego, 7 sierpnia zorganizowano wyjątkowe jubileuszowe obchody, podczas których wróciły wspomnienia. Jak podkreślił podczas nabożeństwa biskup Andrzej Jeż, to miejsce z racji wspomnianego Przemienia Pańskiego stało się „Górą Tabor” Beskidu Sądeckiego.  Przed laty uczestnicy rekolekcji, mieszkańcy oraz 50 kapłanów razem z kardynałem Karolem Wojtyłą spotkali się, by w tym niezwykłym zakątku sprawować Eucharystię. O wydarzeniu tym wspominał już jako papież Jan Paweł II, podczas audiencji w Watykanie  górali z Oddziału Związku Podhalan w Tylmanowej. Po tym spotkaniu, górale z Tylmanowej uznali, że należy otoczyć to miejsce szczególną opieką, dlatego w 2000 roku na szczycie Błyszcza zbudowali góralską kaplicę, a rok później postawili popiersie Ojca Świętego Jana Pawła II. Dokładnie 27 sierpnia 2002 r. kamień z pamiątkowymi tablicami na których widnieją napisy „Ojcu Świętemu Janowi Pawłowi II na znak miłości – parafianie Tylmanowej” oraz „W 30. rocznicę spotkania z oazami na Błyszczu” został poświęcony przez biskupa Wiktora Skworca.

Dlatego też w minioną niedzielę, 7 sierpnia, w przepięknie przygotowanej i uroczystej mszy świętej na Błyszczu wśród tłumnie przybyłych, obecni byli także trzej uczestnicy wydarzeń sprzed 50 lat: panie Dorota Seweryn i Stanisława Orzeł, a także pan Jan Klimas, którzy wspominali koncelebrowaną podczas chmur i burzy nabożeństwo, a także późniejszą prośbę kardynała Karola Wojtyły, by wszędzie, gdzie będą w przyszłości stali się dla innych oazami.

Kto 7 sierpnia był na Błyszczu na pewno długo będzie mieć w pamięci jubileuszową uroczystość. Była banderia, góralska muzyka, tłumy wiernych z grupami oazowymi z całej Polski i pocztami sztandarowymi m.in. NSZZ „Solidarność”, Związku Podhalan z Gorc, Pienin, Podhala i Sądecczyzny. W obchodach uczestniczyli – wicewojewoda małopolski Ryszard Pagacz, senator Jan Hamerski, posłanka Anna Paluch, wójt gminy Ochotnica Dolna Tadeusz Królczyk i Maria Łojas-Jurkowska Sekretarz Gminy Ochotnica Dolna oraz Radna Powiatu Nowotarskiego.

Leszek Jankowski