Bochnia: Narodowy Dzień Pamięci Żołnierzy Wyklętych

Uroczystości ku czci Żołnierzy Niezłomnych w Bochni rozpoczęły się 1 marca, od mszy św. odprawionej w Bazylice pw. św. Mikołaja Biskupa. Modlono się w intencji Żołnierzy Wyklętych oraz pokoju na Ukrainie. Po nabożeństwie delegacje i poczty sztandarowe NSZZ „ Solidarność”, zakładów pracy i organizacji społecznych przeszły pod pomnik gen. Leopolda Okulickiego, gdzie przy zapalonych racach oddano hołd poległym i zamordowanym w walce o wolną Ojczyznę.

Burmistrz Miasta, Stefan Kolawiński w krótkim przemówieniu przypominał akty barbarzyństwa Sowietów i rodzimych komunistów wobec żołnierzy walczących o wolność i niezawisłość polskiego państwa. Zwrócił uwagę, że jedną z pierwszych ofiar komunistycznego terroru w Polsce był właśnie ostatni dowódca Armii Krajowej, który wbrew wszelkim prawom i zasadom prawa międzynarodowego został porwany z polskiego terytorium, wywieziony do Moskwy i tam sądzony z piętnastoma innymi członkami Polskiego Państwa Podziemnego. – To między innymi dlatego, każdego roku oddajemy mu hołd pod tym pomnikiem. Został potraktowany jak zbrodniarz i sądzony był przed obcym trybunałem, a wkrótce, zamordowano go tam tylko dlatego, że walczył o wolną Polskę – mówił burmistrz.

Następnie delegacje władz samorządowych miasta i powiatu, biur poselskich z tego okręgu, przedstawiciela władz wojewódzkich oraz organizacji społecznych i szkół, złożyły pod pomnikiem „Niedźwiadka” wieńce i kwiaty. W imieniu NSZZ „Solidarność” kwiaty składała szefowa Oddziału Związku w Bochni, Agnieszka Morawiec wraz z przedstawicielami komisji zakładowych DPS, Powiatowego Urzędu Pracy, SPZOZ, Szpitala, Oświaty, Nadleśnictwa i Stalproduktu.

Uroczystości Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych miały w tym roku dodatkową wymowę, gdyż odbywały się cieniu rosyjskiej agresji militarnej na Ukrainę. Przeciwko tej napaści protestowali wszyscy uczestnicy wydarzenia niosąc hasła antywojenne i antyrosyjskie.