Dzień Solidarności i Wolności w Wadowicach

W 42. Rocznicę Sierpnia ’80 w Wadowicach oddano hołd wszystkim, którzy pod sztandarem „Solidarności” walczyli o wolność i godność Polaków oraz niepodległość Polski.

We środę 31 sierpnia kilkadziesiąt osób, jak co roku, spotkało się na Placu Solidarności pod pomnikiem w Wadowicach, aby uczcić Dzień Solidarności i Wolności przypominający o podpisaniu porozumień sierpniowych z dnia 31 sierpnia 1980. Wśród zgromadzonych nie zabrakło posłów na sejm RP, lokalnych władz samorządowych, radnych miejskich, przedstawicieli Oddziału wadowickiego NSZZ „Solidarność” oraz mieszkańców Wadowic. Obchody poprzedziła Msza Święta odprawiona w Bazylice Ofiarowania NMP.

Następnie w asyście sztandaru NSZZ „Solidarność” złożono kwiaty, zapalono znicze oraz wygłoszono okolicznościowe przemówienia. Po zakończeniu uroczystości pod pomnikiem Solidarności zgromadzeni udali się pod pomnik katyński, gdzie pomodlili się za pomordowanych oraz poległych w obronie Ojczyzny w czasie II wojny światowej.

Wg. Jan Kraska

Zdjęcia z portalu: PowiatLive