Apel wyborczy RKW

Apelujemy do wszystkich mniejszych i średnich Organizacji Związkowych, które liczą poniżej 100 członków i wybierają spośród siebie elektorów potrzebnych do wybrania Delegatów na Wyborcze WZD Regionu, aby wybory zakończyli najpóźniej do 15. marca, aby pozostał czas na połączenie elektorów i zakończenie wyborów do końca marca br.

Wybory w Regionie Małopolskim – informacje.

Luty w Regionie Małopolskiej Solidarności został w dużej części zdominowany przez wybory na nową kadencję.

Większość terminów, począwszy od początku lutego do końca marca, Regionalna Komisja Wyborcza ma wypełnione posiedzeniami wyborczymi w różnych Organizacjach Związkowych, dotyczy to również Delegatur spoza Krakowa.

Na ostatnim posiedzeniu Zarządu Regionu, w dniu 21 lutego,  przedstawiono dokładną informację dotyczącą przebiegu wyborów w naszym Regionie.

Do tej pory zostało wybranych ponad 30 Delegatów na WZD Regionu, z samodzielnych Okręgów Wyborczych oraz ponad 200 elektorów, z których po połączeniu Organizacji zostaną wybrani Delegaci na WZD Regionu.

Zakładamy, że wybory powinniśmy zakończyć do końca marca 2023.

Przewidujemy, że najwięcej Delegatów, ok. 30-40, zostanie wybranych  w ciągu najbliższych 2-3 tygodni, ponieważ w tymże czasie, swoje terminy ustaliły największe Komisje w Regionie m.in. Huta Stali ArcelorMittal, Firma Oponiarska w Dębicy, MAN Niepołomice, Philips Morris (Tytonie), MPO Kraków i inne.  Każda z wymienionych Komisji wybiera spośród siebie 3-6 delegatów. Wielu Delegatów jest także wybieranych ze Spółek PKP czy innych organizacji transportowych takich jak: Lotnisko Balice, MPK czy Kopalnia Soli Wieliczka.

Został już ustalony termin Wyborczego WZD Regionu Małopolskiego, który odbędzie się w Wieliczce w dniach 21-22.06.2023., tj. środa – czwartek. W wyborczym WZD weźmie udział ponad 200 wybranych Delegatów z całego Regionu Małopolskiego, którzy spośród siebie będą wybierali Przewodniczącego, członków Zarządu Regionu, Komisję Rewizyjną oraz Delegatów na Krajowy Zjazd Delegatów.

Andrzej Gębara

Przewodniczący Regionalnej Komisji Wyborczej